Om Skulpturfjorden
Bakgrunn for prosjektet
Skulpturfjorden formidler kunstløyper langs Oslofjorden, fra Bjørvika og Tjuvholmen via Bygdøy og ut til Fornebulandet. Skulpturløypene er et pilotprosjekt initiert av Stiftelsen Tjuvholmen Skulpturpark. Stiftelsen ønsker å bidra til å etableringen av en felles plattform som synliggjør mangfoldet av skulpturer i det offentlige rom langs Oslofjorden – og gjøre disse mer tilgjengelige for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum.
Med Skulpturfjorden som utgangspunkt er stiftelsen åpen for å koble på flere attraksjoner og verk etter hvert. Den 9 kilometer lange Havnepromenaden i Oslo er et godt utgangspunkt for en opplevelsesrik tur med skulpturelle innslag . Skulpturparker som Ekebergparken, Henie Onstad Kunstsenter og Tjuvholmen Skulpturpark er også gode destinasjoner for beboere og besøkende.
Om utvalget av skulpturer
Utvalget spenner fra 1960-tallets moderne skulptur til samtidsskulptur fra 2000-tallet og frem til i dag. Hovedvekten ligger på nyere kunstverk og løypene inkluderer stedsspesifikke verk som går i dialog med omgivelsene, samt verk laget av pionerer og internasjonalt anerkjente kunstnere. I tillegg fremheves flere verk av samme kunstner i skulpturløypene.
Stedsspesifikke arbeider
Skulpturer som er laget spesifikt for området de står i får gjerne en tyngde fordi man opplever at de går i dialog med omgivelsene. Verket kommenterer, reflekterer eller er spesielt godt tilpasset stedet det er plassert, og spiller gjerne opp mot stedets egenart og/eller arkitektur. I Byløypa kommuniserer Franz Wests Spalt en maritim og leken karakter gjennom form og fargevalg. Daniel Burens Fondation Surgisante er eksempel på et verk som spiller opp mot arkitekturen på Fornebu i likhet med Jenny Holzers store tekstarbeid som løper over fasaden på Telenorbygget.
Pionerer
Skulpturer laget av sentrale kunstnere blir fremhevet fordi de har en særegen plass i kunsthistorien. Dette er kunstnerskap som har spilt en betydelig rolle i utviklingen av den moderne kunsten og samtidskunsten. I Fjordløypa er Arnold Haukelands Dynamikk inkludert fordi Haukelands distinkte formspråk og eksperimentering med ulike materialer har vært avgjørende for den norske modernismen. I samme løype er også Stefanny Hillgaards skulptur Bønn til visdom og lys fremhevet, hvor et tilnærmet abstrakt formspråk bærer spor av det figurative og gjenkjennbare.
Internasjonalt anerkjente kunstnere
Vi finner skulpturer av samtidskunstnere i verdensklasse spredt over hele Oslo. Dette er verk som fremheves fordi de er laget av kunstnere som gjennom sitt særegne formspråk og konseptuelle tilnærming har skapt banebrytende arbeider, og bidratt til å utvikle samtidskunstens språk og formforståelse. Paul McCarthys White Snow Cake viser en rå og dekonstruerende omgang med populærkultur og kan sees i Byløypa. I Fjordløypa er Jenny Holzer sine anerkjente tekstarbeider «Truisms» trukket frem. På Fornebulandet kan man blant annet oppleve en av Pipilotti Rist sine fargerike og drømmaktige videoinstallasjoner.
Verk av samme kunstner i ulike løyper
Ved å fremheve flere verk av samme kunstner knyttes løypene sammen og åpner for at man kan fordype seg i enkelte kunstnerskap. Skulpturer av Franz West kan sees i begge løypene, mens Antony Gormley er trukket frem med to skulpturer i Byløypa.
Kilder
André Gali, Fornebu Kunst og arkitektur. FADE Fornebu Art and Architecture Destination, 2017
Marte Danielsen Jølbo, Konseptutredning for Kunstfjorden Oslo og Bærum (arbeidstittel), 2016
Gunnar Sørensen, Fargelegg byen! Oslo kommunes utsmykninger. Oslo kommune – Kulturetaten og Unipub forlag, 2009
Wenche Wolle og Sissel Ree Schjønsby, Telenor (Hefte, årstall ukjent)
Aspen Art Museum
HL-senteret
Norsk Kunstnerleksikon
Store Norske Leksikon
Tjuvholmen.no
Trine Lise Nedreaas